Naar de Spelen na amper twee marathons: UGent-alumna verbaast iedereen

In juni stond ze nog voor de klas, omdat ze haar leerlingen niet in de steek wilde laten. Amper een maand later trekt ze naar de Olympische Spelen in Tokio. De 38-jarige UGent-alumna Mieke Gorissen loopt er pas haar derde marathon ooit.

Echt sportief was Mieke Gorissen vroeger niet. Ze speelde basket, maar stopte daarmee toen ze in Gent op kot ging om fysica te studeren. “Ik was er trouwens zeer slecht in”, bekent ze. Als student liep ze wel eens in het Citadelpark. “De allereerste keer heb ik een week moeten bekomen van de stekende pijn in mijn zij”, lacht ze. “Ik vond het daarna al een hele prestatie als ik een paar rondjes kon lopen.”

Kermisloop
Het was pas toen haar man een loopband kocht, dat haar liefde voor lopen heel zachtjes begon te smeulen. “Volgens mij was dat in het voorjaar van 2007. Ik was intussen afgestudeerd als master in de fysica, en we woonden weer in Limburg”, herinnert Mieke zich. “Niet veel later deed ik mee aan een kermisloop in ons dorp. Ik werd tweede, zonder echt te trainen. Toen besefte ik voor het eerst dat ik er wel goed in was.”

Toch duurde het nog een heel decennium vooraleer ze met competities begon. Mieke: “Het was na een estafetteloop in 2018 dat mijn huidige coach me contacteerde. Na lang twijfelen heb ik me uiteindelijk bij zijn loopgroep aangesloten.”

Leerlingen als absolute prioriteit
Dat bleek een succes: amper drie jaar later beleeft ze een topseizoen. In februari won ze het Belgisch kampioenschap veldlopen en in april plaatste ze zich tijdens de tweede marathon van haar leven meteen voor de Olympische Spelen. En dat allemaal terwijl ze voltijds voor de klas staat.

“De meeste atleten bereiden zich voor met hoogtestages, dat weet ik wel. Maar ik had dat nog nooit gedaan, dus dan heeft het geen zin om er plots mee te beginnen. Tot eind juni had ik daar trouwens geen tijd voor: dan waren mijn leerlingen mijn absolute prioriteit. Ik vond echt dat ik hen dat verschuldigd was: ze hebben het al zo moeilijk gehad tijdens dit rare jaar.”

Geen hoogtestage, wel trainingen in een klimaatkamer voor Mieke. “Ik weet dat ik geen kanshebber ben voor een olympische medaille. Maar ik wil er wél alles aan doen om een zo goed mogelijke marathon te lopen. Verder ga ik vooral van de ervaring genieten en mezelf niet al te veel druk opleggen.”

Als student ging MIeke wel eens lopen in het citadelpark. “De allereerste keer heb ik een week moeten bekomen van de stekende pijn in mijn zij.”

Mieke Gorissen studeerde in 2005 af met grote onderscheiding als master in de fysica. Daarna doctoreerde ze aan de UHasselt, en werkte ze er als postdoctoraal onderzoeker. Nu is ze een passionele leerkracht fysica en wiskunde in Diepenbeek. In februari 2021 werd ze Belgisch kampioen veldlopen. Als student vond je haar vaak in de chocoladebar in de Sint-Pietersnieuwstraat.

Ook alumna Imke Vervaet (sprinter 200 meter) en Tim Brys (roeien) geven dit jaar het beste van zichzelf op de Olympische Spelen. Imke studeerde af in 2017 als master in de rechten en Tim behaalde in 2018 een master in de handelswetenschappen.

Topsport combineren met studeren: het is niet eenvoudig. Maar enkele UGent-studenten doen het met succes. Dit jaar trekken niet minder dan 8 studerende UGent'ers naar de Olympische Spelen in Tokio; je vindt het overzicht op deze pagina.

Proffen Jan Boone en Jan Bourgois bereiden de Belgische roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe voor op de Olympische spelen in Tokio. Hoe doen ze dat precies en wat kunnen wij leren uit topsportonderzoek? En waarom dragen de roeiers Happy Socks en mag de ene wél een pistolet eten en de andere niet? Lees er alles over op durfdenken.be!