Alumni publiceren postuum debuutroman van verongelukte zoon

Zes jaar na zijn fatale val tijdens een bergwandeling, brengen Eddy Baert en Tania Verbutsel de debuutroman van hun zoon Alexander uit. 

Een belofte aan Alexander

Alexander Baert werkte al een tijdje aan zijn boek Codex XIII. Na zijn studies (Taal- en Letterkunde en Meertalige Bedrijfscommunicatie) aan de UGent wilde hij de wereld ontdekken. Zijn reizen zouden hem ook helpen om de sfeerbeelden voor zijn boeken op te wekken. In 2015 sloeg het noodlot toe op een bergwandeling in Oostenrijk met een vriend. De 24-jarige Alexander kwam ten val tijdens de afdaling en overleed ter plekke. 

Alumnus Alexander Baert droomde ervan
om ooit zijn eigen boek te publiceren.

Eddy Baert: “Na Alexanders overlijden maakte ik onmiddellijk de belofte om zijn verhaal af te werken. Kort ervoor zei hij dat hij nog een maand werk had aan het boek. Maar toen we aan de notities op zijn computer geraakten, bleken er wel nog hiaten te zijn. Gelukkig schreef Alexander heel beeldend. Je bent snel meegezogen in de sfeer van het verhaal. Dat hielp me om de gaten in te vullen, al kostte het me tijd om in zijn hoofd te kruipen.

Het eindresultaat is 95% van Alexander en 5% van mij. Het is zijn verhaal en zijn verbeelding. 

Rouwverwerking 

Eddy Baert: “Het bracht mij dichter bij Alexander. Ook al was het soms moeilijk, het werkte ook louterend en helend. Het laatste wat we konden doen voor hem was zijn boek afwerken en publiceren. Zo blijft er iets tastbaars van Alexander achter.” 

Het verdriet stopt nooit. Maar er kunnen ook goede dingen uit ontspruiten.

Codex XIII is te koop
in boekhandels en online

Gentse symboliek 

Het Gentse Beefcake Publishing ondersteunde de familie voor de publicatie van Codex XIII. Eddy: “Een belangrijke voorwaarde was dat we het boek in handen konden houden en zo dicht mogelijk bij het origineel bleven. De uitgever gaf ons daar vrijheid in. Ook over de cover beslisten we zelf. Jonathan, een vriend van Alexander, tekende die.”  

Gent heeft dus een speciale betekenis voor Tania en Eddy: “We studeerden allebei farmaceutische wetenschappen aan de UGent waar we elkaar leerden kennen. Alexander werd in Gent geboren. En nu is het ook de plek waar we zijn boek uitgeven.”  

Dubbel gevoel 

Tania Verbutsel: “We zijn enorm blij dat het gelukt is om Codex XIII te publiceren, want het was geen evident parcours. Maar het blijft een dubbel gevoel. Alexander had dit zelf moeten kunnen afwerken. We hopen in elk geval dat de lezers kunnen genieten van zijn verbeelding.” 

Codex XIII

De noorderling Hermes krijgt op het sterfbed van zijn grootvader één laatste opdracht. Hij moet een lange en gevaarlijke reis ondernemen naar Sakrabad, de stad der wijzen in het verre zuiden. Daar moet hij een pakje afleveren aan Valor Zimea, een oude vriend van zijn grootvader. Waarom, dat is Hermes een raadsel. Hoe moet hij bovendien een voor hem compleet onbekende man terugvinden in een grote stad als Sakrabad? Er staat maar een ding vast: de opdracht is belangrijk. 

Onderweg ontmoet Hermes vriend en vijand, en hoopt hij antwoorden te vinden op zijn vragen. Maar niet alles loopt zoals gepland. Zijn odyssee brengt hem in onverwachte, merkwaardige en hachelijke situaties. Onderweg beseft Hermes dat er veel meer op het spel staat dan hij ooit had vermoed. 

Het resultaat is een geweldig prachtig, spannend en ontroerend fantasyverhaal in een raadselachtig universum dat doet denken aan de donkere middeleeuwen. Zo schenkt Alexander ons postuum een magie die nooit vervaagt.

Other news