Antjie Krog, eerste writer-in-residence aan de UGent

De Zuid-Afrikaanse professor Antjie Krog is de allereerste writer-in-residence die de UGent verwelkomt. “De universiteit erkent daarmee het belang van literatuur, en dat is natuurlijk fantastisch”, zegt ze hoopvol.

Ze is wereldbekend als auteur en vertaler, en werkt in haar thuisland als gewoon hoogleraar aan de Universiteit van Wes-Kaapland. Tijdens haar verblijf wil ze vooral dat belang van literatuur aantonen, niet alleen voor literatuurstudenten maar voor iedereen:

“Het is dankzij literatuur dat we op een dieper niveau menselijk kunnen zijn. Meer nog: zonder literatuur zijn we als barbaren.”  - Professor Krog

Activiteiten

Tijdens de maanden oktober en november is ze actief aan de UGent. Krog geeft als writer-in-residence cursussen aan UGent-studenten en lezingen voor het brede publiek. Op vrijdagavonden vind je haar in de Gentse bib De Krook, dan gaat ze in gesprek met een kunstenaar.

27 oktober: Een avond met Tom Lanoye en Antjie Krog (Theater Tinnenpot, tickets via Vooruit)

Verbaal vuurwerk tussen twee topauteurs

In de Lage Landen is Antjie Krogs vriendschappelijke band met Tom Lanoye bekend. Beiden delen een onvoorwaardelijk geloof: taal is macht en tegelijk schoonheid. Krog en Lanoye samen aan de praattafel betekent dan ook verbaal vuurwerk, over tal van onderwerpen: van ongelijkheid tot racisme, van corruptie tot verzoening, van armoede tot moederschap. Maar hoe ernstig de onderwerpen ook zijn, Krog en Lanoye schuwen de humor niet. Professor Yves T'Sjoen is de gastheer. Het vierkoppige Cula Mzansi zorgt voor Zuid-Afrikaans getinte muzikale intermezzo's. Stella Khumalo, Vus’umuzi Nhlapo, Duduzile Majola en Vuyo Tshuma komen uit Johannesburg, en toerden de voorbije jaren door Europa met o.a. de Belgische singer-songwriter Sioen, jazzpianist Themba Mkhize, jazzzanger Tutu Puoane en harpist Andreas Vollenweider. Stella Khumalo werkte eerder samen met Miriam Makeba en Paul Simon.

7 november: Geboekt op Zondag (Vooruit)

Zuid-Afrikaanse auteur in gesprek met Voo?uit-dramaturg

Wie het moderne Zuid-Afrika wil kennen, moet Antjie Krog lezen. Maar Krog kijkt over de grenzen heen. Ze denkt kritisch na over universele mensenrechten, de wankele positie van de vrouw en toenemende armoede. Zij gaat in gesprek met de Zuid-Afrikaanse dramaturg van Voo?uit, Kopano Maroga. En hoe ernstig de onderwerpen ook, Antjie Krog schuwt de relativerende humor niet.

Lees het volledige interview met Antjie Krog op durfdenken.be